Okay, Nu gaan we het DOEN

“Zet geen 40 buiten dienstmedewerkers binnen.” 

Het is bijna Cruyferiaans. Deze zin kreeg ik onlangs te horen, met de daarbij behorende vraag: Kun jij ze wat inspiratie geven, zodat ze echt aan de slag gaan.  

Inmiddels heb ik door dat dit wel vaker voorkomt. Zeker nu versterkt door de COVID maatregelen en de toenemende videocalls als afspraak. De buitendienst wil gewoon weer de auto in en rond rijden. Dat is toch even anders als de binnendienst accountmanager spelen. Daarbij komt ook nog eens dat ze de afspraken lopen wel heel leuk vinden maar het pad er naar toe, de afspraak maken altijd wel een ding vinden. 

Hoe ga je beginnen?

Het was duidelijk. De buitendienst had voldoende tips, wetenswaardigheden, trainingen, salesinzichten gehad. Toch bleef het betere belwerk achter. Het was interessant te ontdekken dat er matig doelen werden gesteld, geen targets waren en ook niet werd bijgehouden hoe veel je per dag belde, hoe vaak je moest bellen voordat je er door kwam en of er überhaupt minimaal twee uur twee dagen in de week gebeld werd. Kortom, hoe maak je bellen weer leuk! 

Wanneer heb jij voor het laatst een uur aan de telefoon gezeten?

Dat was een vraag die ik stelde tijdens een Masterclass. Het antwoord was, verleden week toen ik met mijn moeder belde. Tuurlijk bellen jullie, hoe vaak per dag, hoe vaak per week?  Vooraf waren er geen vragen of vraagstukken. Bijna zo van, wat doe je hier eigenlijk. Een interessante uitdaging dus. Natuurlijk weet ik ook wel een beetje hoe het werkt in de sales wereld, wat voor DNA hier heerst, wat voor haantjes gedrag er is en hoe de pikorde orde uit ziet. Oh ja, hoe je er uit ziet. Dat is fijn van de telefoon. Daarbij mag je raden. Kunnen je je verliezen in de lekkere stem van de ander. Weg dromen op het timbre en bedenken hoe de ander er uit zou kunnen zien.  

Online laat niets te wensen over

Tja, dan is de telefoon wel even anders…Online. Hoe zie je er dan uit, hoe zit je erbij, wie komen er langs welke bijgeluiden. En nu met de online sessie, zitten jullie ook zo te bellen? Natuurlijk aan de ene kant zijn er strenge Covid maatregelen en geeft dat aan de andere kant behoorlijk wat versoepeling in de regels van het bellen. Maar toch. Zakelijk is zakelijk. Een dunne draad waarover ook de sales moet balanceren.  

Wat voor gedachtes dwarrelen er rond?

Dus voor dat je gaat bellen, als je dat überhaupt al gaat doen. De telefoon is zooooo onpersoonlijk. Je wordt toch nooit doorverbonden. Als je terugbelt moet je weer je verhaal doen. Altijd wordt je tegen gehouden door bitchie secretaresse en receptioniste. Notities die je achterlaat dat ze jou terugbellen worden toch niet gehonoreerd. En dan de vraag stuur eerst maar een mail. Dat is pas echt stom. Doe je toch niet. Voor dat je dan eindelijk eens de juiste persoon aan de telefoon hebt. Ze gaan echt niet de naam en het 06 nummer doorgeven hoor. Ik ben toch niet gek. Een netwerkborrel van een paar uur levert veel meer op. Je denkt toch niet dat ik 18 keer naar iemand ga bellen. 

Dus aan de slag!

Zet je beste glimlach op en zorg dat je er pico bello bij zit. Je hebt je lijst voorbereid en go. Blijf vooral ook glimlachen en vooral geen hakken in het zand. Die energie van de hakken in het zand voelt anders aan de telefoon en je wilt toch dat de ander blij wordt van je. Daarom die glimlach dat hoort de ander namelijk ook. Het is de meest simpele basale tip, ik bedenk weleens wat anders maar heus dit is echt een van de beste! 

Echt wel!

En zo gingen 40 buitendienst medewerkers aan de slag. Bemerkten ze hoe leuk het bellen ook al weer is als je er meer tijd en de juiste energie in stopt. Met tips die ze natuurlijk allang al wisten. Met een twist hoe je lekker aan je bureau zit. Wat heb jij nodig om zonnig en zinnig te zijn. Toen ze daar eenmaal over nagedacht hadden gaf hen dat vleugels. En hoe leuk is het om samen met je collega af te spreken dat je op die dag op dat tijdstip samen gaat bellen. Van te voren check je even bij elkaar in, hoe gaat het en hoe zit je erbij. Na twee uurtjes check je even met elkaar uit, hoeveel afspraken heb jij gemaakt, of waar liep je tegen aan. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Je plant gewoon weer de volgende twee uur met elkaar in. 

Voel je vrij om dit blog te delen op sociale media.

MEER NIEUWS

Wie, why?

Wie en Why? Wie Een vrij nieuwe sales medewerker. Why Ze wil van een 10 naar een 11! Skills Deze dame windt ook de klant

Over Energie en Sales

Voldoende energie en nieuwe kansen CASE In een organisatie van 80 personen kreeg ik de vraag van de sales manager om zijn accountmanager handvatten te

(On) boarding Come fly with me! 

Hip happening hot en heikel Ik kom het steeds vaker tegen. Onboarding business bij grote (en kleine) bedrijven. De omloopsnelheid van nieuw personeel is tegenwoordig

Afspraak maken