Je zult in deze tijd toch maar salesmanager zijn

Keep up the spirit. Over aandacht en andere zaken. 

Of je nu salesmanager bent, verkoopleider, marketing manager of van HR. Je zult er toch een kluif aan hebben in deze periode. Hoe houd je je mensen enthousiast. Hoe inspireer je hen en vooral…Behalen ze de targets en hoe. Kortom best wel wat vragen om eens dieper op in te gaan. 

Moederziel alleen

Daar sta je dan. Je hele team werkt inmiddels thuis en af en toe heb je zoom contact of een teams meeting. Jij als manager hebt de schone taak je team aan te sturen en enthousiast te houden. En voor alleen thuis werken heeft het merendeel niet gekozen. Anders waren ze misschien wel ZZP geworden. Wat mist iedereen de gezelligheid van kantoor. Het praatje bij het koffiezet apparaat en de andere omgeving. Zonder afleidende zaken zoals, blaffende honden, huilende kinderen, een volle wasmachine en de postbode die pakketjes bezorgt. Wel een paar keer op een dag. Thuiswerken maar dan anders. Jij zonder team en je accountmanager zonder jou. 

Aandacht en targets

Het heeft natuurlijk ook zijn goede kanten. Weinig tot geen reistijd en veel effectieve werktijd. Het zou zomaar kunnen zijn dat je toch merkt dat de afspraken binnen blijven waaien en de uitvoering in plaats van In real life nu peer teams of zoom gaan. Even wennen zullen we maar zeggen. Het belangrijkste is dat er aandacht blijft worden gegeven aan je klanten. 

Communicatie aan de telefoon

Aandacht geven aan je klanten, daar is de telefoon een prachtig middel voor. Maar hoe. Komen de accountmanagers nu wel aan zelf bellen toe? Uit ervaring weet ik dat ze graag naar de klant toegaan, maar het bellen echt liever aan een ander over laten. Ook de autoverkopers die relaxed in de showroom hun verhaal doen, zijn zomaar aan het hakkelen en bedenken wat ze gaan zeggen aan de telefoon. Dat ondervond ik laatst zelf toen ik zelf eens telefonisch benaderd werd door onze dealer.. Ja, je kunt niet in iemands blauwe ogen kijken. En toch… 

Verhoogde prestaties aan de telefoon

En toch is het zo simpel. Aandacht voor je klant is geweldig, maar ja ze zitten er niet om vliegen te vangen. Zo merk ik dan ook dat er wel gezellig gebabbeld kan worden maar een effectief gesprek andere koek is. Ik vergelijk het wel eens met de inbound calls van een waterleiding bedrijf. Die ook de sales erbij kregen. Om met een “nu ik u toch aan de telefoon heb” meteen een duinkaart te verkopen was een hele tour. En het lijkt zo simpel zou je zeggen. Laatst was ik bij een team waar een soortgelijk actie was. De inbound sales laten doen.  

Simpel, oh ja?

Dat is wel met meer dingen zo. Die op het oog simpel lijken. In de praktijk blijk je dan niet over de juiste middelen te beschikken, ben je net wat vergeten of zit je je te bedenken hoe het ook alweer moet. Daar komt nog bij dat veel mensen al in een strak stramien zitten met een eigen mening en soms vergeten met andere ogen ergens naar te kijken. Dat is nu dan ook precies wat ik doe. Je er met ander ogen naar laten kijken.  

Waar gaat het eigenlijk over

Het gaat om aandacht. En andere zaken. Alles begint met aandacht. Oprechte aandacht. Welgemeende aandacht. Aandacht uit het hart. En niet opgelezen aandacht. Aandacht door heel goed te luisteren. En niet half. Aandacht en een paar vragen stellen aan de ander waardoor ze recht op gaan zitten. In eens heb jij ook de aandacht. Het werkt dus twee kanten op. En daarmee begint het. Je maakt rapport met elkaar. Onbewust voel je de klik. Je hebt even afstand gedaan van je ego en luistert naar de needs van de ander. Je raakt in gesprek met elkaar. Het mooiste is als je zorgt dat de ander met een glimlach aan de andere kant van de lijn zit. Dat hoor je. Het ultieme is als je de ander kan laten lachen. Dan gaat het parachuutje in het brein bij de ander open en is deze ontvankelijk voor het gesprek, je dienst of product. En heus. De ander hoort of het echt is. Customer facing, maar dan door de telefoon. 

Keep up the spirit

Dus ga het doen. Ga ervoor zitten. Ga er samen voor zitten. Start vandaag. Plan je dag met een lach. En zet je lach in aan de telefoon. Of bij je videocall. Of gewoon. Nu. Omdat het kan!

 

 

– Ook gepubliceerd bij VerkopersOnline

Voel je vrij om dit blog te delen op sociale media.

MEER NIEUWS

Wie, why?

Wie en Why? Wie Een vrij nieuwe sales medewerker. Why Ze wil van een 10 naar een 11! Skills Deze dame windt ook de klant

Over Energie en Sales

Voldoende energie en nieuwe kansen CASE In een organisatie van 80 personen kreeg ik de vraag van de sales manager om zijn accountmanager handvatten te

(On) boarding Come fly with me! 

Hip happening hot en heikel Ik kom het steeds vaker tegen. Onboarding business bij grote (en kleine) bedrijven. De omloopsnelheid van nieuw personeel is tegenwoordig

Afspraak maken