De kracht van herhaling

Oliebollen in het oude jaar, oliebollen op oud en nieuw, oliebollen in het nieuwe jaar. Geen probleem. Sommige films al 8 keer gezien, het maakt niet. Eindeloos hetzelfde verhaaltje voorlezen aan je kinderen. Doe je. Alweer zo’n prachtige regenboog waarvan je een foto maakt. Kan er ook nog wel bij! En toch als je weer iemand voor de zoveelste keer zou moeten bellen haak je af… 

Maandagmiddag, je zit aan je bureau vol energie en je lijst van bellers. Het valt je op dat je sommige bedrijven al meer dan 5 keer gebeld hebt. Gelukkig maar, want de meest call centers en telemarketeers haken daarna al af. Aan de andere kant denk je ook, jemig moet ik ‘m alweer bellen. Ze zullen wel denken, daar heb je haar weer. Bel ik misschien te vaak, zullen ze me een stalker vinden. Je gaat aan de slag en bemerkt dat niet iedereen bereikbaar is. Maar ja, je hebt wel weer je naam laten vallen. Ook heb je een paar klanten aan de telefoon waarbij het niet gelegen komt, zeggen ze. Gelukkig kun je wel een paar keer je verhaal aan de telefoon doen en een vervolgafspraak maken. Je zucht nog eens diep, haalt een kopje koffie en gaat onverdroten door. Is koude acquisitie bellen met een bord voor je kop? 

TIP: neem er de tijd voor en ga het doen! 

Hoe het komt dat je vaker moet bellen

Uiteindelijk wil je een afspraak maken met de beslisser. De beslissers zijn vaak de mensen die het erg druk hebben. Het gaat altijd om het juiste moment en de juiste man of vrouw. Dat heeft tijd nodig. Nu is er wellicht nog geen interesse, dat kan over twee maanden zomaar anders zijn. Heb je overigens enig idee hoe vaak je moet bellen om uiteindelijk je verhaal te doen. Na alle, komt niet gelegen, we hebben al iemand, til het maar even over de zomer heen? 

Natuurlijk bestaan er de hit and runs. Het is veel vaker zo dat je meerdere keren moet bellen. Als voorbeeld in het MKB 12-17 keer, In de corporate wereld soms wel gemiddeld 25 keer. Ik wil je hiermee niet afschrikken. Meer attent maken op het pad wat je ingaat. Deze getallen zijn overigens gebaseerd op het bellen naar de beslissers, in dit geval Raden van Bestuur, CEO CFO en directeuren. 

Wees je er tevens van bewust dat er heus geen receptioniste of secretaresse zit met een kladblokje. Dus echt geen zwart kruis achter je naam als je weer gebeld hebt. Niks van waar. 

TIP: wees aanhoudend op een goede manier! 

Waarom dan toch zo vaak bellen

De kracht van het vaker bellen ligt hier dan ook in. Iedere keer dat je belt hoort de ander je naam en zorg je voor branding. Je gaat in gesprek met de ander waarbij je interessante dingen hoort die een haakje voor de volgende keer kunnen zijn. Je gaat een band opbouwen met de klant. Je zorgt voor klantrelatiemanagement. Je zorgt voor oprechte aandacht. En heus, de ander poeiert je niet af. Al lijkt dat wel zo voor jou. De aanhouder wint. Er is bijna geen andere manier om zo persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan als met de telefoon. Het voelt immers heel anders als een team of zoom gesprek. Er is vraag en wedervraag. Je kunt de ander nieuwsgierig maken en luisteren hoe iemand reageert. Hoor je een opening of vang je juist een stilte op. Of misschien gaat iemand juist wel veel vragen stellen. Dit zijn allemaal signalen waarmee je verder kunt om te zorgen dat je de afspraak gaat maken. Wees je ervan bewust dat de klant het plezierig vindt iedere keer dezelfde persoon van de organisatie aan de telefoon te hebben. Je weet immers van de gesprekken die je hiervoor hebt gehad. 

TIP: Zorg dan ook dat je de afspraak in gedachten al maakt. Visualiseer het proces en reken op de afspraak. Spreek in positieve taal. Of zoals Covey zegt, begin with the end in mind. En wat ook fijn is om te weten, het brein van de ander heeft minimaal 9 contactmomenten van je nodig om als het zover is te weten; jou heb ik nodig! 

Dus

Je belt voor de twaalfde keer, net zo enthousiast als de eerste keer. Je weet de trigger. Wat leuk dat de receptioniste je al herkent! Geef haar een compliment. Je kunt je verhaal doen, je luistert naar wat de klant nodig heeft. Laat je niet met een kluitje het riet in sturen. Blijf aanhoudend op een plezierige manier, maak het persoonlijk. Geef nog meer oprechte aandacht. Hang in gedachten de vlag al uit en je maakt de afspraak!  

Veel succes. 

TIP: Vier het als je de afspraak hebt gemaakt! 

 

 

– Ook gepubliceerd bij VerkopersOnline

Voel je vrij om dit blog te delen op sociale media.

MEER NIEUWS

Wie, why?

Wie en Why? Wie Een vrij nieuwe sales medewerker. Why Ze wil van een 10 naar een 11! Skills Deze dame windt ook de klant

Over Energie en Sales

Voldoende energie en nieuwe kansen CASE In een organisatie van 80 personen kreeg ik de vraag van de sales manager om zijn accountmanager handvatten te

(On) boarding Come fly with me! 

Hip happening hot en heikel Ik kom het steeds vaker tegen. Onboarding business bij grote (en kleine) bedrijven. De omloopsnelheid van nieuw personeel is tegenwoordig

Afspraak maken